Læs Anders’ beretning fra hans praktikophold ved Danmarks Ambassade i Japan i 2023, og hans præsentation om opholdet.
Læs Christinas bachelorprojekt om visnesyge i dansk kartoffelproduktion (2019).
Læs Niklas’ beretning fra hans praktikophold ved vinproducent Henry of Pelham, og hans bachelorprojekt om produktion af mousserende vin i Danmark (2018).
Stine : Rejsebrev vedr. landbrugselevpraktik i Canada 2013 og Australien 2014
I forbindelse med min uddannelse til landmand valgte jeg at tage størstedelen af mine praktikophold i udlandet. Dette ville jeg gerne, da jeg derved kunne lære, hvilke udfordringer landmændene har i andre lande end i Danmark, og hvordan de klarer dette. Jeg har lært en masse – både landbrugsmæssigt og personligt – i løbet af disse ophold, og jeg er sikker på, den viden, jeg har fået, kan bruges i min videre uddannelse som jordbrugsteknolog.
Mit første ophold var i Canada i 6 måneder, hvor jeg boede ved byen Fawcett, som er beliggende et par timer nord for Edmonton. Dette er noget af det nordligste landbrug, der er i Canada.
Jeg ankom om vinteren, hvor temperaturmåleren viste -35 grader, og hvis der var storm, føltes det som -55. Her var det ikke usædvanligt, at kalvene frøs ørerne af eller mistede et ben, hvis man ikke var hurtig til at få dem ind i en lade kort tid efter de var født. Det var utrolig spændende at se, hvordan landmændene klarer disse ekstremer – især da folk som har kødkvæg, som jeg arbejdede med, vælger at få alle deres kalve i netop disse måneder (januar-april).
Når foråret rammer Canada, ser man virkelig, hvordan naturen hersker. Temperaturen går fra minusgrader til +20 grader i løbet af blot én dag. Og derefter starter landbrugsarbejdet med fuld fart, da alle deres afgrøder skal sås i foråret, og det er ikke unormalt at have 2000 ha med afgrøder.
Sommeren var en utrolig smuk og varm sommer – her ligger temperaturen på omkring 30 grader. Dette resulterede i helt forrygende afgrøder, som jeg desværre ikke nåede at være med til at høste, da jeg skulle hjem og begynde på 2. hovedforløb på Gråsten Landbrugsskole.
Mit andet udlandsophold var i Vestaustralien, hvor jeg tilbragte 4 måneder på en feedlot (en farm, som opkøber stude og kvier til opfedning og slagtning). Jeg boede ved byen Pingaring, som ligger 4 timer øst for Perth, og altså ved grænsen til ørkenen. Her er ekstremt varmt og tørt om sommeren, og der kan kun dyrkes afgrøder, hvis regnen kommer til efteråret og vinteren.
Vi havde cirka 700 i feedloten ad gangen, og disse dyr var mit ansvar. Derudover havde vi 2500 ha, og de skulle sås til med afgrøder, når deres efterår kom, da man kun kan dyrke afgrøder om vinteren, da sommeren er alt for varm.
Jeg ankom i februar måned, som er slutningen af deres sommer. Det var stadig varmt, ca. 40 grader, hvilket føltes meget ekstremt, når man kommer fra kolde Danmark.
Som sagt var mit ansvarsområde feedloten, hvor jeg stod for alt det daglige arbejde: fodring, behandling af dyr, flytning af dyr, vejning, afsendelse til slagt og modtagelse af nye dyr til feedloten. Det var et fedt arbejde – især da jeg fik så meget ansvar som jeg gjorde.